ETOSUL CADRULUI DIDACTIC PRIN PRISMA COMPETENȚEI DE COMUNICARE ORATORICĂ

Lilian RAȚĂ, Nina BÎRNAZ Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM_ADMIN

Rezumat

Acest articol reflectă rolul personalității cadrului didactic în procesul de comunicare pedagogică, privit prin pris- ma tridimensională a procesului de comunicare și anume: competența de comunicare, competența de comunicare oratorică și microcompetența etosul cadrului didactic.

Această abordare evidențiază importanța profilului cadrului didactic în procesul de comunicare pedagogică în ge- neral și în procesul de comunicare oratorică în special. Competența de comunicare oratorică, prin definiție, presupune relaționare cu publicul prin discurs argumentativ care să-l ajute să penetreze gândirea auditoriului. În acest context se evidențiază etosul cadrului didactic, manifestat atât prin calități personale: inteligență, virtute, moravuri, încredere în sine, cât și profesionale: credibilitate, autoritate, reputație și similitudine cu publicul. Doar o astfel de abordare implică și motivează studenții în procesul de instruire, determinând succesul comunicării pedagogice în relația cadru didactic-student.

Cuvinte-cheie: competență, comunicare, competență de comunicare, competență de comunicare oratorică, microcompetență, etos, cadru didactic.

 

DOI: https://doi.org/10.59295/sum5(165)2023_14

Publicat

2023-06-23

Număr

Secțiune

Статьи