INFLUENŢA FACTORILOR FIZICI ASUPRA CREŞTERII CULTURILOR DE GRÂU ŞI PORUMB
Petru LOZOVANU, Alisa MOŞNEAGA Universitatea de Stat din Moldova
Rezumat
În lucrare sunt prezentate rezultatele cercetărilor referitoare la stimularea procesului de germinare şi creştere prin tratarea seminţelor cu radiaţie laser, lumină polarizată, ozon, clusteri de carbon şi tratarea termică la temperatura azotului lichid (-196°C). Pentru seminţele supuse încercărilor umiditatea efectivă de 6-10% a fost stabilită prin metoda sublimării în vid la presiunea de 10-2 Torri. Pentru încercări experimentale în lucrare este utilizată apă prelucrată termic în limitele de temperatură -18÷20°C. În calitate de stimulator se evidenţiază posibilitatea utilizării tratamentului termic până la temperaturi suprajoase, cu viteza de răcire de 10-90°C/s şi de încălzire a acestora în flux de aer cald la temperatura de 40°C. Cuvinte-cheie: germinare, agricultură ecologică, radiaţie laser, lumină polarizată, ozon, carbon.