CONŢINUTUL COMPARATIV AL AMINOACIZILOR LIBERI ÎN SERUL SANGVIN ȘI ÎN SALIVĂ

Svetlana GARAEVA, Ana LEORDA, Galina POSTOLATI, Ina PORNEALĂ, Nina KOVARSCHI, Galina REDCOZUBOVA Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie

Autori

  • USM ADMIN Studia Universitas Moldaviae

Rezumat

Conținutul total de aminoacizi liberi în salivă este mai mic decât în serul sangvin, iar cel mai semnificativ a fost redus în grupa aminoacizilor liberi esenţiali. Dintre grupele funcţionale ale AAL, tioaminoacizii au un conținut aproape identic în ambele lichide biologice. Au fost depistate diferențe de distribuție a produselor metabolizmului azotului în ser și în salivă. Conținutul absolut al ureei în salivă este de 1,2 ori mai mare decât în ser, iar al amoniacului – de 2,4 ori. 

Cuvinte-cheie: aminoacizi liberi, salivă mixtă, ser sangvin, metabolism azotat, hormoni, grupă funcţională. 

Biografie autor

USM ADMIN, Studia Universitas Moldaviae

Web programator

Publicat

2018-05-01

Număr

Secțiune

Articole