СНИЖЕНИЕ АЛЛЕРГЕННОСТИ БЕЛКОВ НЕОЧИЩЕННЫХ ЭКСТРАКТОВ СЕМЯН АРАХИСА И СОИ МЕТОДОМ ОГРАНИЧЕННОГО ПРОТЕОЛИЗА
Алла КЕРДИВАРЭ, Андрей ШУТОВ Молдавский государственный университет
Rezumat
Proteoliza limitată cu papaină a extractelor proteinelor nepurificate din seminţele de arahide şi soia duce la scindarea regiunii C-terminale a domeniilor N-terminale ale globulinelor 11S, precum şi a regiunii N-terminale a globulinei 7S din arahide. În aceste domenii au fost identificaţi epitopii IgE, care determină în mare măsură alergenicitatea globuline-lor 11S şi 7S din arahide şi soia. Rezultatele obţinute indică posibilitatea fundamentală de reducere a alergenicităţii proteinelor din arahide şi soia atunci când se utilizează ca substraturi nu doar preparatele purificate de globuline, aşa cum s-a stabilit anterior, dar şi extractele de proteine totale din seminţe.
Cuvinte-cheie: globulinele de rezervă din seminţe, alergeni, epitopii IgE, arahide, soia.