ANALIZĂ EXPLORATIVĂ PRIVIND DOMENIILE DE CERCETARE A FLORII-SOARELUI LA NIVEL GLOBAL

Rodica MARTEA1, Ion GÂSCĂ1,2, Aliona CUCEREAVÎI1,2 1Universitatea de Stat din Moldova 2AMG  Agroselect Comerţ SRL, Soroca

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Datorită cantității și calității uleiul de floarea-soarelui (Helianthus annuus L.), utilizat pe larg în nutriția umană, astăzi floarea-soarelui este a patra cultură oleaginoasă în lume după soia, palmier și rapiță și economic cea mai importantă plantă de câmp în Republica Moldova utilizată în industria alimentară. 

În calitate de obiect de studiu au servit informațiile privind specia H. annuus L. stocate în diferite baze de date ale por-talului NCBI. Analiza explorativă a fost realizată în baza a 30 de cuvinte-cheie, fiind incluși cei mai importanți termeni de specialitate utilizați în dezvoltarea sustenabilă a ramurii, inclusiv: productivitate (la calitate  ulei și la cantitate  recoltă), care reprezintă obiectivul major în eficiența economică de exploatare a culturii; factori de stres biotic (lupoaie, mană, fomopsis, putregai alb, putregai cenușiu etc.), care este cea mai numeroasă clasă de investigare, întrucât constituie factori limitativi ai productivității; factori de stres abiotic (temperatură, umiditate, schimbări climatice etc.), precum și tehnologii de cultivare (îngrășăminte, pesticide, erbicide, asolament etc.). 

În rezultat s-a evidențiat un total de 250451 de înregistrări. În concordanță cu așteptările ipotetice, se remarcă un volum semnificativ de informații în formă de surse bibliografice (Literature), care includ articole științifice recenzate. Dintre domeniile de cercetare a florii-soarelui incluse în studiu se remarcă cercetările genetice, cu cele mai multe date unice la nivel mondial, în timp ce studiile fitotehnice demonstrează cel mai redus nivel. 

Cuvinte-cheie: Botrytis cinerea, factori de stres abiotic, factori de stres biotic, Helianthus annuus, Orobanche cumana, Phomopsis helianthi, Plasmopara hamsterii, productivitate, Sclerotinia sclerotiorum, tehnologii de cultivare

Publicat

2021-05-01

Număr

Secțiune

Articole