ACTIVITATEA ENZIMATICĂ A UNOR EXTRACTE DIN BIOMASA LEVURILOR DEȘEURILOR INDUSTRIEI DE BERE

Nadejda EFREMOVA, Oleg CHISELIȚA, Natalia CHISELIȚA, Alina BEȘLIU, Elena TOFAN, Ana LOZAN, Marina DANILIȘ Institutul de Microbiologie și Biotehnologie

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

În articol sunt prezentate rezultatele cercetării eficienței a 6 metode diferite de autoliză a biomasei levurilor de bere și a activității catalazei (CAT) și superoxiddismutazei (SOD) din extractele de diferită natură obținute din ea. Activitatea CAT și SOD a fost studiată în extractele aminoacido-proteice, manoproteice și β-glucanice. Conform rezultatelor obținute, factorii de bază, care condiționează obținerea extractelor cu activitate CAT și SOD maximală, sunt pH-ul și temperatura, utilizate la autoliză. Pentru obținerea extractelor de diferită natură cu activitate CAT și SOD înaltă, este oportună utilizarea la etapa inițială de prelucrare a biomasei de levuri (autoliză) a tamponului fosfat de sodiu (pH-7,8) și a temperaturii +45°C. Extractele proteice, obținute din biomasa de levuri din deșeurile industriei de bere, caracterizate prin activitate CAT și SOD înaltă, posedă potențial înalt de utilizare în industria alimentară, farmaceutică și în sectorul zootehnic. 

Cuvinte-cheie: Saccharomyces cerevisiae, levuri de bere, autoliză, extract din levuri, catalază, superoxiddismutază

Publicat

2021-05-01

Număr

Secțiune

Articole