STUDIUL ACŢIUNII MEDIILOR DE REHIDRATARE ÎN BAZA NANOPARTICULELOR ASUPRA VIABILITĂŢII MICROMICETELOR LIOFILIZATE

Tamara SÎRBU, Ion TIMUȘ, Olga ȚURCAN, Cristina MOLDOVAN, *Viorina GORINCIOI Institutul de Microbiologie și Biotehnologie * Institutul de Chimie

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Ultima etapă importantă a liofilizării este rehidratarea, care exercită o influenţă majoră asupra viabilităţii microorganismelor. În calitate de medii de rehidratare a micromicetelor liofilizate sunt folosite diferite medii nutritive, laptele degresat, apa distilată etc. În acest studiu, pentru rehidratarea tulpinilor liofilizate de micromicete a fost utilizată apa distilată și soluțiile de nanoparticule (NP) Fe2O3 și Fe2ZnO4 în concentrație de (mg/l): 0,05; 0,1; 1,0. Rezultatele obținute au demonstrat că soluțiile de NP Fe2O3, și de NP Fe2ZnO4, în concentrație de 0,1 mg/l și de 0,05 mg/l, au influențat diferit asupra viabilității micromicetelor. La unele tulpini din genul Penicillium s-a înregistrat o stimulare a viabilității de 7-8%, iar la altele o diminuare de 6-9%, față de varianta martor. Viabilitatea tulpinilor din genurile Aspergillus și Trichoderma a diminuat cu 5-10% la utilizarea NP în concentrație de 0,05 mg/l, iar la concentrația de 0,1 mg/l a variat în limitele ± 2-3%, comparativ cu varianta martor. Cuvinte-cheie: micromicete, mediu de rehidratare, nanoparticule, liofilizare, viabilitate

Publicat

2021-12-01

Număr

Secțiune

Articole