INFLUENȚA DEȘEURILOR DE LA PRODUCEREA BĂUTURILOR ALCOOLICE ASUPRA MOBILITĂȚII FOSFORULUI DIN CERNOZIOMUL LEVIGAT APLICATE CA ÎNGRĂȘĂMÂNT

Andrei SIURIS Institutul de Pedologie, Agrochimie și Protecție a Solului „Nicolae Dimo”

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

În lucrare sunt prezentate rezultatele obținute în cadrul a doua experiențe de câmp, fondate în anii 2011-2012 la Stațiunea tehnologico-experimentală „Codru”, în care au fost testate deșeurile din industria vinicolă (drojdiile de vin și vinasa) și de la producerea alcoolului etilic (borhot de cereale). Cercetările au avut ca scop utilizarea deșeurilor ca îngrăsământ în agricultură pentru a diminua poluarea ecosistemelor cu deșeurile organice. Deșeurile cercetate aruncate sau depozitate haotic prezintă un pericol pentru mediul ambiant (sol, apă, aer, floră și faună). Rezultatele obținute au demonstrat că deșeurile cercetate conțin elemente nutritive importante pentru cultura plantelor și îmbunătățirea calității solurilor, contribuind cu un flux de materie organică la fertilitatea solurilor degradate. Cuvinte-cheie: deșeuri, drojdii de vin, vinasă, borhot de cereale, băuturi alcoolice, reintegrare, fertilitatea solului, productivitatea culturilor, mediu ambiant.

Publicat

2022-05-01

Număr

Secțiune

Articole