POLIMERI ANALOGI DIN COPOLIMERI DE N-VINILPIROLIDONĂ GREFAT CU FTALOCIANINĂ DE ZINC

Stefan ROBU, Tamara POTLOG, Ion LUNGU, Petru BULMAGA Universitatea de Stat din Moldova Pavel TIULEANU Universitatea de Chimie Tehnologică „D. I. Mendeleev”, Moscova, Rusia Viorel PRISACARI, Veronica SAVA Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițeanu

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

În lucrare este descrisă sinteza polimerilor analogi din N-vinilpirolidonă cu clorură de acriloil funcționalizați cu ftalocianină de zinc utilizând metoda Friedel-Crafts. Grefarea ftalocianinei de zinc la copolimerul de N-vinilpirolido- nă s-a realizat la temperaturi joase (3-5 0C), cu utilizarea catalizatorului AlCl3 anhidru. Purificarea polimerilor noi s-a realizat prin precipitarea în apă. Analiza structurii chimice a polimer analogilor s-a realizat prin utilizarea spectro- scopiei IR și UV/Vis. A fost evaluată activitatea antimicrobiană, in vitro, a copolimerilor grefați cu ftalocianină de zinc față de tulpinile microbiene ca S. Aureus, E. Coli, Ps. Aeruginosa și altele. S-a demonstrat că polimer analogii obținuți posedă activitate bactericidă relativ înaltă față de culturile Ps. Aeruginosa, Pr. Vulgaris în comparație cu furacilina sau clorhexidina, utilizate în calitate de substanțe de referință.

Cuvinte-cheie: ftalocianina de zinc, N-vinilpirolidona, clorură de acriloil, absorbția luminii, proprietăți bacteri- cide, culturi bactericide.

 

DOI: https://doi.org/10.59295/sum1(171)2023_23

Descărcări

Publicat

2023-07-27

Număr

Secțiune

Articole