INFLUENŢA RAŢIILOR ALIMENTARE ÎN RAPORT CU TIPUL HIPERSTENIC DE CONSTITUŢIE ASUPRA ACTIVITĂŢII ENZIMELOR PROTEOLITICE ŞI AMILOLITICE

Anastasia BABILEVA, Tudor STRUTINSCHI, Ion MEREUȚĂ, Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Viitoarea medicină personalizată se va concentra pe dezvoltarea sistemelor de nutriție personalizate. Pentru individualizare, lucrarea prezintă principiile fundamentale ale nutriției sanogenice în funcție de tipul de constituție. Pentru
constituția de tip hiperstenic, au fost create patru variante de rații alimentare cu diferit procentaj caloric. În cadrul cercetărilor efectuate, au fost identificate caracteristicile activității enzimelor amilolitice, proteolitice ale intestinului subțire,
ale pancreasului și ale peptidazelor stomacului la animalele cu constituție hiperstenică, atunci când sunt influențați
factorii nutritivi. Datele colectate au arătat că la animalele cu un nivel scăzut de stresoreactivitate, activitatea enzimelor
digestive depinde de macronutrienții compoziției rației alimentare și de structura calorică a rației alimentare. Totodată
s-a remarcat că, în comparație cu reprezentanții altor tipuri de constituție, sistemele enzimatice ale organelor digestive
sunt mai rezistente la modificările structurii calorice a rației alimentare la reprezentanții tipului hiperstenic de constituție.
Cuvinte-cheie: enzime, tip de constituție hiperstenic, sisteme nutriționale, proteine.

DOI: https://doi.org/10.59295/sum1(171)2024_09

Descărcări

Publicat

2024-06-19

Număr

Secțiune

Articole