CONȚINUTUL TOTAL DE POLIFENOLI ȘI ACTIVITATEA ANTIOXIDANTĂ A EXTRACTELOR ETANOLICE DE PROPOLIS
Carolina GRIGORAȘ, Maria GONȚA, Universitatea de Stat din Moldova
Rezumat
Propolisul este un produs secundar apicol cu un conținut înalt de polifenoli ce manifestă acțiune antioxidantă. În
articolul dat a fost realizat studiul comparativ al rezultatelor obținute privind conținutul total de polifenoli din extractele de propolis și activitatea antioxidantă a acestora în funcție de unii factori: concentrația solventului, metoda
de extracție. Conținutul total de polifenoli a fost determinat prin metoda Folin-Ciocâlteu, iar activitatea antioxidantă
prin metoda DPPH. Analiza datelor a relevat că conținutul total de polifenoli și activitatea antioxidantă depinde, în
mare parte, de concentrația solventului, iar concentrația optimă pentru obținerea extractelor etanolice de propolis cu
un conținut înalt de polifenoli, este de 70%.
Cuvinte-cheie: propolis, extract, macerare, extracție cu ultrasunet, polifenoli, metoda Folin-Ciocâlteu, metoda
DPPH.