TERMOSTABILITATEA PEROXIDAZEI DIN FRUNZELE DE BUXUS SEMPERVIRENS L. SUB INFLUENȚA ȘOCULUI HIPERTERMIC
Maria CAUȘ, Nicolai PLATOVSCHII, Moldova State University
Rezumat
Scopul acestui studiu a fost de a investiga stabilitatea termică a activității totale și a izoenzimelor peroxidazei
(PO) izolate din frunzele de cimișir Buxus sempervirens (L.) supuse șocului hipertermic (ȘHT) la temperaturi în
intervalul 53-90°C cu durata de 5 min. S-a demonstrat că PO în frunzele expuse la ȘHT de 53°C, 55°C și 57°C
manifestă rezistență înaltă la temperaturile respective, activitatea fiind la nivelul martorului. Deși activitatea totală
și intensitățile izoenzimelor PO distribuite în 4 zone în gradient vertical (4-7%) de gel de poliacril amidă (GPAA)
au diminuat gradual odată cu majorarea ȘHT la temperaturi peste 58°C. Însă, tratarea frunzelor cu ȘHT de 90°C cu
durata de 5 min. a condus la suprimarea completa a PO, activitatea căreia n-a fost detectată.
Cuvinte-cheie: frunze de cimișir, șoc hipertermic, activitatea, peroxidaza, izoenzime.