PARTICULARITĂŢILE ACŢIUNII RAŢIILOR ALIMENTARE CU PROTEINE DE DIVERSĂ ORIGINE ASUPRA UNOR REPREZENTANŢI AI BАСТЕRIOCENOZEI INTESTINALE
Tudor STRUTINSCHI, Maria TIMOŞCO, Aliona VELCIU, Victoria BOGDAN Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie al AŞM
Rezumat
În experienţe asupra animalelor de model (cobai) au fost depistate particularităţile acţiunii raţiilor alimentare cu proteine de diversă provenienţă asupra indicilor cantitativi ai unor reprezentanţi ai bacteriocenozei intestinale. S-a constatat că raţia cu 14% de proteine din peşte stimulează multiplicarea şi dezvoltarea microorganismelor genului Lactobacillus, fiind mai intensivă (cu 36,53%), iar cea cu 16% de proteine din carne – cu 26,66%. Aceste raţii au manifestat acţiune inhibatorie asupra bacteriilor condiţionat patogene ale genului Proteus şi ale familiei Streptococcaceae, care au fost mai puţine: respectiv, cu 56,09; 45,65% şi cu 40,66; 12,43%. S-a argumentat faptul că pentru menţinerea nivelului cantitativ optim al bacteriilor din genurile utile şi facultative este raţional de a utiliza raţia cu proteine din peşte. Proteinele de origine vegetală totdeauna au contribuit la dezvoltarea dismicrobismului intestinal. Cuvinte-cheie: raţie alimentară, proteine, origine, peşte, carne, bacteriocenoză, dismicrobism intestinal.