GLOBULINELE DE REZERVĂ 11S DIN SEMINŢE CA ALERGENI
Ala CHERDIVARĂ, Angela RUDACOVA, Andrei ŞUTOV Universitatea de Stat din Moldova
Rezumat
Proteinele de rezervă din seminţele mai multor plante sunt alergene. Proteinele din seminţele de arahide, inclusiv globulina de rezervă 11S Ara h3, au cea mai mare alergenicitate. Printre globulinele 11S din seminţe o alergenicitate relativ mare, pe lângă Ara h3, este caracteristică subunităţilor globulinei 11S din soia Gly m G1, Gly m G2 şi Gly m G3. S-a demonstrat o potrivire parţială a poziţiilor determinanţilor antigen (epitopi IgE) în secvenţele de aminoacizi ale Ara h3 şi globulinei 11S din soia. Se discută modalităţile posibile de reducere a alergenicităţii globulinelor 11S din seminţele de soia şi din alte plante. Cuvinte-cheie: globuline de rezervă 11S, alergeni, epitopi IgE, arahide, soia.