PROCEDEU INOVATIV DE CULTIVARE A LEVURII SACCHAROMYCES CEREVISIAE CNMN-Y-18 PRODUCĂTOARE DE MANOPROTEINE
Agafia USATÎI, Ludmila BEJENARU, Elena TOFAN Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM
Rezumat
Lucrarea oferă informaţii noi despre influenţa diferitelor concentraţii de nanoparticule TiO2 şi ZnO/MgO asupra conţinutului de biomasă şi manoproteine la levuri. S-a constatat că nanoparticulele TiO2 cu dimensiuni de 30 nm, în concentraţii de 10 şi 15 mg/L, au capacitatea de a stimula biosinteza manoproteinelor în biomasa tulpinii Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-18, însuşiri care nu le-au manifestat nanoparticulele ZnO/MgO. Se propune un procedeu nou de cultivare a levurii cu aplicarea nanoparticulelor dioxidului de titan ce asigură un conţinut sporit de manoproteine. Cuvinte-cheie: nanoparticule TiO2, ZnO/MgO, Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-18, biomasă, manoproteine.