GLOBULINELE DE REZERVĂ 7S DIN SEMINŢE CA ALERGENI. IMUNOREACTIVITATEA ÎNCRUCIŞATĂ ÎNTRE GLOBULINELE DE REZERVĂ 7S ŞI 11S
Ala CHERDIVARĂ, Angela RUDAKOV, Andrei ŞUTOV Universitatea de Stat din Moldova
Rezumat
Printre proteinele de rezervă din seminţe globulina 7S din arahide, Ara h1, prezintă cea mai înaltă alergenicitate. În secvenţă aminoacidă a Ara h1 au fost identificaţi numeroşi determinanţi antigenici (epitopii IgE). A fost demonstrată prezenţa unor potenţiali epitopi IgE în regiunile structural echivalente de secvenţe omoloage ale 7S globulinelor din alte plante (în special, din soia). S-a stabilit existenţa probabilă a imunoreactivităţii încrucişate între Ara h1 şi subunităţile Gly m G5 ale globulinei 11S din soia. Cuvinte-cheie: globuline de rezervă din seminţe, alergeni, epitopi IgE, arahide, soia.