SOCIAL AND ECONOMIC EFFECT OF WASTE MANAGEMENT POLICY IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA

Ludmila COBZARI, Luminita SUVEICA, Denis VOSTRICOV, Aurelia CRIVOI, Iurie BACALOV Elena CHIRIŢA, Adriana DRUȚA, Ana ILIEŞ, Iulian PARA, Ilona POZDNEACOVA, Lidia COJOCARI Academy of Economic Studies of Moldova Public Health Centre from Chisinau Moldova State University "Ion Creanga" State Pedagogical University

Authors

  • USM ADMIN Studia Universitas Moldaviae

Abstract

EFECTUL SOCIAL ȘI ECONOMIC AL POLITICII DE GESTIUNE A DEȘEURILOR ÎN REPUBLICA MOLDOVA 

Premise și context. Colectarea, transportul, prelucrarea și eliminarea deșeurilor sunt importante atât din motive de mediu, cât și din motive de sănătate publică. Se propun diferite elemente pentru reducerea, reutilizarea, reciclarea, re-cuperarea energiei și, în cele din urmă, pentru eliminarea deșeurilor solide municipale, însă impactul acestor strategii asupra mediului este controversat. Au fost publicate mai multe studii privind posibilele efecte asupra sănătății populației care locuiește în imediata apropiere a depozitelor de deșeuri și a incineratoarelor, atât depozitele de deșeuri, cât și inci-neratoarele fiind asociate cu unele efecte nocive asupra calității vieții. În consecință, există păreri controversate cu pri-vire la posibilele consecințe asupra sănătății ale politicilor de gestionare a deșeurilor, iar atât factorii de decizie politică, cât și publicul solicită mai multe informații despre impactul probabil asupra sănătății (și, implicit, natura și amploarea asociate incertitudinilor). 

Obiective. Scopul acestei lucrări este de a scoate în evidență posibilele efecte sociale și economice cauzate de politica de gestionare a deșeurilor urbane solide. 

Date și metode. Pentru elaborarea acestui articol au fost utilizate metoda de analiză, metoda de sinteză, metoda logi-că și dialectică, studiul eșantionării statistice și a seriilor de timp, observațiile personale și studiile monografice. 

Rezultate. Rezultatul așteptat al managementului eficient al deșeurilor solide municipale în mai multe regiuni ale Republicii Moldova poate îmbunătăți semnificativ calitatea sănătății publice. 

Cuvinte-cheie: deșeuri solide municipale (DSM), politică de gestionare a deșeurilor, depozite de deșeuri, emisii de gaze cu efect de seră, sănătate, morbiditate, reciclare. 

Author Biography

USM ADMIN, Studia Universitas Moldaviae

Web programator

Published

2020-05-01

Issue

Section

Articles