CHARACTERISATION OF PHASEOLIN MODIFIED BY LEGUMAIN

Vitalie I. ROTARI, Diana MORARI, Tatiana STEPURINA Laboratory of Plant Biochemistry

Authors

  • USM ADMIN Studia Universitas Moldaviae

Abstract

Fazeolina se deosebeşte de alte proteine de rezervă din seminţele plantelor leguminoase prin faptul că hidroliza ei,
atât la acţiunea enzimelor proteolitice endogene, cât şi a celor exogene, se opreşte după modificarea limitată a moleculei,
care rezultă în formarea fragmentelor cu masă moleculară ce corespunde jumătăţii subunităţilor fazeolinei. Legumaina
este singura enzimă a cărei acţiune asupra fazeolinei diferă de alte proteinaze. Mai mult decât atât, modificarea fazeolinei
de către legumaină iniţiază degradarea ei profundă. Fazeolina modificată de legumaină este compusă din fragmente de
două tipuri care rămân legate necovalent în structura terţiară şi cuaternară. Situsurile clivării sunt localizate numai pe
una din suprafeţele trimerului fazeolinei ce indică că particularităţile structurii fazeolinei pot influenţa accesibilitatea
legăturilor peptidice la atacului proteolitic.

Author Biography

USM ADMIN, Studia Universitas Moldaviae

Web programator

Downloads

Published

2007-12-01

Issue

Section

Articles