STORAGE GLOBULIN AND ASPARTIC PROTEINASE FROM UNGERMINATED CACAO SEEDS: KINETICS AND MECHANISM OF IN VITRO PROTEOLYSIS
Vitalyi SENYUK, Hrinrich HEINRICHS*, Jürgen VOIGT*, Andrei SHUTOV, Böle BIEHL* Laboratory of Plant Biochemistry *Institute of Botany, Technical University of Braunschweig, Germany
Abstract
Din seminţele negerminate de cacao a fost obţinută proteina de rezervă 7S globulina şi proteinaza aspartică purificată
prin cromatografia de afinitate pe pepstatin A imobilizat. Ca şi celelalte proteinaze aspartice din plante, proteinaza
aspartică din cacao este un heterodimer al lanţului polipeptidic mare şi mic (34 kDa şi 16 kDa, respectiv). Hidroliza
globulinei 7S cu proteinaza aspartică a fost caracterizată prin SDS-electroforeză şi prin determinarea proteinei reziduale
şi a azotului aminic în hidrolizat. Au fost detectate trei reacţii independente de ordinul pseudo-întîi: proteoliza rapidă
nelimitată (cooperativă) a parţii nestabile (aproximativ 20%) din globulina 7S sumară, care rapid se elimină la începutul
incubaţiei, proteoliza cooperativă lentă a reziduului globulunei 7S stabile şi proteoliza limitată comparativ lentă, care
constă în scindarea singulară a subunităţilor globulinei 7S. Rezultatele obţinute descriu degradarea globulinei 7S catalizată
de proteinaza aspartică la fermentarea boabelor de cacao.