STUDIUL BIOLOGIC ȘI COMPOZIȚIA CHIMICĂ A ULEIULUI VOLATIL LA SPECIA MONARDA FISTULOSA L.

Maricica COLȚUN, Elvira GILLE*, Radu NECULA(*)**, Valentin GRIGORAȘ Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru” *INCDSB/Centrul de Cercetări Biologice „Stejarul” din Piatra-Neamţ (România) **Universitatea „Al.I. Cuza”din Iași (România)

Autori

  • USM ADMIN Studia Universitas Moldaviae

Rezumat

Importanța și identitatea plantelor aromatice își găsesc ecou în compoziția lor chimică, în conținutul de substanțe active care se utilizează în diferite domenii. Biosinteza acestor substanțe determină trăsăturile caracteristice pentru fiecare specie de plantă, care depinde atât de factorii genetici, cât și de factorii pedoclimatici. Aceștia pot influența atât prin calitatea, cât și prin proporția în care se gasesc în plante. 

Prezenta lucrare, realizată în colaborare cu colegii de la Centrul de Cercetări Biologice „Stejarul” (Piatra-Neamț, România), este axată pe un studiu privind compoziția chimică a uleiului volatil la specia Monarda fistulosa L., care se comportă ca plante perene, erbacee. În multe țări din Europa monarda a fost introdusă în cultură ca plantă condimentar-aromatică. În Grădina Botanică ea se cercetează ca plantă aromatică, cu un conținut bogat în substanțe biologic active, în special ulei volatil. Plantele se dezvoltăcu succes într-un climat cald și umed, precum și în condiții relativ mai dure. Conțin vitaminele C (29,3%), B1 și B2. Uleiul volatil de monardă este caracterizat prin activitate bactericidă și antihel-mintică. Ca plantă condimentară este utilizată în producția de vermut și ca condiment pentru carne. Plantele au un miros plăcut de bergamot. 

Cuvinte-cheie: plantă, ulei volatil, componenţi, cromatografie, compuşi antioxidanţi. 

Biografie autor

USM ADMIN, Studia Universitas Moldaviae

Web programator

Publicat

2018-12-01

Număr

Secțiune

Articole