ACTIVITATEA SUBSTANŢELOR ANTIOXIDANTE ÎN MUGURII ARBORILOR STEJARULUI PEDUNCULAT (Quercus robur) CU DIFERITE TERMENE DE ÎNFRUNZIRE

Petru CUZA Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN Studia Universitas Moldaviae

Rezumat

A fost determinată activitatea sumară a oxidazelor, catalazelor şi a substanţelor antioxidante în extractele din mugurii arborilor de Quercus robur care se caracterizează prin diferite termene de înfrunzire. În celulele mugurilor apicali, pri-măvara, schimbările componentelor care determină potenţialul oxidoreductiv se manifestă mai timpuriu, în comparaţie cu cele din mugurii laterali. Accelerarea activării enzimelor menţionate poate fi cauzată de eliminarea mai timpurie a dormitării mugurilor apicali în comparaţie cu cei laterali. Activitatea substanţelor care caracterizează potenţialul oxido-reductiv în celulele mugurilor arborilor stejarului pedunculat cu desfacerea timpurie a frunzelor este semnificativ mai ridicată decât cea specifică arborilor cu înfrunzire târzie. Ţinând seama de faptul că predecesorii descendenţilor cu desfacerea timpurie a frunzelor sunt de origine sudică, iar cei cu înfrunzire târzie provin din centrul ţării, este posibil ca descendenţii acestora să fi moştenit de-a lungul timpului, probabil pe cale epigenetică, capacitatea de a elimina starea de dormitare în corespundere cu perioada caracteristică exemplarelor ancestrale. 

Cuvinte-cheie: Quercus robur, înfrunzire timpurie, înfrunzire târzie, catalaze, oxidaze, substanţe antioxidante, activitate. 

Biografie autor

USM ADMIN, Studia Universitas Moldaviae

Web programator

Publicat

2018-12-01

Număr

Secțiune

Articole