COMPOZIȚIA CHIMICĂ A APELOR RÂULUI RĂUT ȘI INFLUENȚA ACESTEIA ASUPRA HIDROCHIMIEI FLUVIULUI NISTRU ÎN PERIOADA ANILOR 2015-2018

Viorica GLADCHI Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN Studia Universitas Moldaviae

Rezumat

În perioada anilor 2015-2018, apele râului Răut se caracterizează ca ape cu o duritate totală și mineralizare ridicată, ceea ce face imposibil de a utilza aceste ape pentru irigare. Apele râului sunt excesiv poluate cu substanțe organice greu degradabile și cu diverse forme minerale ale elementelor biogene. În cele mai dese cazuri, apele afluentului sunt atribuite la clasele IV-V de calitate, ceea ce corespunde apelor poluate și apelor puternic poluate. Conținutul excesiv de azot mineral în apele Răutului creează un precedent real pentru eutrofizarea antropogenă rapidă a râului. 

Datele obţinute denotă influenţa considerabilă a Răutului asupra conţinutului ionilor principali în apele Nistrului și schimbarea coraportului dintre ionii principali în Nistru. Apele Răutului au provocat poluarea suplimentară a Nistrului cu substanțe organice greu degradabile și transformarea apelor din categoria clasei a II-a de calitate – ape de calitate bună, în clasa a III-a de calitate – ape moderat poluate. A fost stabilită tendinţa de creştere a concentraţiei diverselor forme ale elementelor biogene în apele Nistrului în aval de vărsare a Răutului, ceea ce prezintă un pericol real pentru ecosistemul fluviului. 

Cuvinte-cheie: afluent, compoziția chimică a apelor, poluare, clasă de calitate, influența afluentului, fluviul Nistru, calitatea apelor. 

Biografie autor

USM ADMIN, Studia Universitas Moldaviae

Web programator

Publicat

2019-05-01

Număr

Secțiune

Articole