VARIABILITATEA CONȚINUTULUI DE LICOPEN ȘI β-CAROTEN ÎN FRUCTELE DE TOMATE

Nadejda MIHNEA, Angela RUDACOVA* , Ala CHERDIVARĂ* , Diana BRAȘOVEANU Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor *Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

În lucrare sunt prezentate date despre rezultatele testării genotipurilor de tomate în baza conținutului de licopen și β-caroten în fructe. Genotipurile de tomate studiate au manifestat o variabilitate diferențiată în conținutul de licopen și β-caroten. Conform analizei dendrogramelor de distribuție a soiurilor și liniilor de tomate în baza indicilor biochimici a fost demonstrat separarea acestora în două clustere mari. Probele din clasterul 1 se caracterizează prin indici mai înalți ai caracterelor biochimice luate în studiu. Au fost selectate soiuri și linii cu un conținut înalt de licopen și β–caroten în fructe, care este un indicator al calităţii fructelor. Soiurile Rufina, Flacăra și liniile L 302, L 404, L 406, L 408, L 410 se caracterizează prin indici mai înalți ai caracterelor biochimice luate în studiu și pot fi cu succes utilizate ca material inițial în ameliorarea calității fructelor de tomate. Cuvinte-cheie: tomate, soiuri, parametri biochimici, variabilitate, licopen, β–caroten.

Publicat

2022-12-19

Număr

Secțiune

Articole