ПРИМЕНЕНИЕ МЕТОДА УСКОРЕННОГО СТАРЕНИЯ СЕМЯН ТВЕРДОЙ ПШЕНИЦЫ (TRITICUM DURUM DESF.) ДЛЯ ОЦЕНКИ ИХ СПОСОБНОСТИ К ДЛИТЕЛЬНОМУ ХРАНЕНИЮ
Лолита МЕЛИЯН, Людмила КОРЛЭТЯНУ, Виктория МИХЭИЛЭ, Анатолиe ГАНЯ, Сильвия РОТАРЬ Институт генетики, физиологии и защиты растений
Rezumat
UTILIZAREA METODEI DE ÎMBĂTRÂNIRE ACCELERATĂ A SEMINȚELOR GRÂULUI DURUM (TRITICUM DURUM DESF.) PENTRU EVALUAREA CAPACITĂȚII LOR DE PĂSTRARE ÎNDELUNGATĂ Articolul este dedicat analizei eficacității metodei de îmbătrânire accelerată a semințelor de grâu durum (ÎA) pentru evaluarea capacității acestora de a fi stocate pe un termen îndelungat în banca de gene. Utilizarea metodei ÎA, care constă în incubarea semințelor timp de 72 de ore la umiditate ridicată (90-100%) și temperatură a aerului (430C), vă permite de a imita în mod adecvat impactul factorilor de stres care joacă un rol decisiv în îmbătrânirea semințelor de grâu durum. Efectuarea analizei statistice după un set de parametri morfofiziologici, foarte importanți, așa ca: germinarea semințelor, lungimea medie a rădăcinițelor germenilor, biomasa proaspătă și uscată a radiculelor și scurgerea electroliților, permite a prognoza termenul de stocare a probelor de semințe în banca de gene. Cuvinte-cheie: grâu durum, îmbătrânire accelerată a semințelor, germinare, energia germinativă a semințelor, potențial de păstrare a semințelor.