INFLUENȚA CONDIȚIILOR DE PROCESARE ASUPRA CONȚINUTULUI DE ANTIOXIDANȚI ÎN FRUCTUS ROSAE

Carolina GRIGORAȘ, Vladislav BLONSCHI, Gheorghe DUCA, Universitatea de Stat din Moldova Simona NICA, Institutul de Chimie Organică și Supramoleculară ,,C. D. Nenițescu”, București, România

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Fructele de măceș sau Fructus Rosae este un produs vegetal medicinal bogat în vitamine (A, B, C, D și E), minerale (Ca, Fe, K, Mg, Mn, S, Si și Se), polifenoli și are capacitate antioxidantă înaltă. Cel mai mare dezavantaj însă al
vitaminei C, extrasă din produsele vegetale, este că aceasta se descompune ușor sub influența oxigenului, a condițiilor
de procesare și păstrare din cauza fermentului ascorbinaza. A fost determinat regimul optim de temperatură și forma
fructelor de măceș pentru a menține un conținut înalt de vitamina C și alți antioxidanți, responsabili de activitatea biologică a produsului vegetal medicinal. S-a stabilit că regimul optim de temperatură necesar dezactivării ascorbinazei
este de 60°C timp de 30 minute, de asemenea forma produsului integral sau pulbere nu afectează esențial activitatea
antioxidantă demonstrată prin metoda ABTS a ambelor forme.
Cuvinte-cheie: produs vegetal medicinal, condiționare, antioxidanți, vitamina C, fructus Rosae, ABTS.

DOI: https://doi.org/10.59295/sum6(176)2024_28

Descărcări

Publicat

2025-01-17

Număr

Secțiune

Articole