GENURILE DE MICROORGANISME SEMNIFICATIVE PENTRU MENŢINEREA SĂNĂTĂŢII ORGANISMULUI
Maria TIMOŞCO, Natalia FLOREA*, Radu COJOCARU**, Aliona VELCIU , Victoria BOGDAN Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie al AŞM, *USMF „Nicolae Testemiţanu” **Centrul Naţional de Sănătate Publică
Rezumat
În rezultatul testării a trei monotulpini şi a trei asociaţii de bifidobacterii şi lactobacili s-a evidenţiat rolul lor semnificativ în sănătate, manifestat prin intensificarea procesului de multiplicare (respectiv, loturile I-VI cu 106,62 şi 49,64; cu 107,57 şi 61,70; cu 110,29 şi 55,40; cu 124,20 şi 61,97; cu 97,32 şi 72,20; cu 96,47 şi 69,46% faţă de iniţial), precum şi prin aderarea considerabilă a acestora la mucoasa intestinală (la aceleaşi loturi, respectiv cu 134,05 şi 33,84; cu 138,36 şi 79,61; cu 151,29 şi 72,69; cu 156,46 şi 71,92; cu 167,24 şi 142,24; cu 184,05 şi 137,30% comparativ cu lotul-martor). Ca impact pozitiv al reprezentanţilor genurilor Bifidobacerium şi Lactobacillus în sănătate s-a considerat şi faptul diminuării vitezei de multiplicare a bacteriilor din genurile facultative (condiţionat patogene) tubului digestiv (Escherichia, Proteus şi familiei Streptococcaceae). Cuvinte-cheie: probiotic, dismicrobism, tract gastrointestinal