UTILITATEA UNOR GENURI DE BACTERII INTESTINALE ŞI SEMNIFICAŢIA LOR ÎN SĂNĂTĂTEA ORGANISMULUI

Maria TIMOŞCO, Victoria BOGDAN, Aliona VELCIU Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie al AŞM

Autori

  • USM ADMIN Studia Universitas Moldaviae

Rezumat

În cadrul investigaţiilor ce vizează izolarea şi identificarea monotulpinilor de lactobacterii intestinale s-a constatat că acestea reprezintă lactobacterii în diversă formă (bacili şi coci) ce aparţin familiilor Lactobailliaceae şi Streptococcaceae şi genurilor: Lactobacillus (33,29%), Lactococcus (19,32%), Streptococcus (22,51%) şi Enterococcus (24,86%). Conform activităţii antagoniste şi capacităţii adezive sporite, acestea au demonstrat utilitate esenţială pentru organism. Cercetările în experimente model (pe purcei sugari) au depistat deosebire esenţială între nivelul cantitativ şi calitativ al bacteriilor din genurile Lactobacillus şi Enterococcus la animale cu simptome de disfuncţii diareice (diminuare cu 22,46, 26,71 şi 22,44% şi creştere cu 20,50, 18,47 şi 16,86% respectiv vârstei de 7, 15 şi 30 de zile), comparativ cu cele sănătoase. Concomitent, s-a dovedit că mărirea numărului de enterococi a avut caracter diferenţiat, pentru că s-a evidenţiat creştere numai la specia de Enterococcus fecalis, iar la specia Enterococcus faecium – diminuare. Prin aceasta s-a confirmat opinia despre rolul semnificativ al lactobacteriilor în sănătatea organismului, deoarece în cazul patologiei intestinale are loc diminuarea cantitativă a celor cu proprietăţi utile şi sporirea celor de categorie condiţionat patogenă. Cuvinte-cheie: lactobacterii, genuri microbiene, activitate antagonistă, capacitate adezivă, utilitate, rol semnificativ.

Biografie autor

USM ADMIN, Studia Universitas Moldaviae

Web programator

Publicat

2016-12-01

Număr

Secțiune

Articole