ÎNLĂTURAREA COLORANŢILOR TEXTILI ŞI A SUBSTANŢELOR AUXILIARE PRIN ELECTROFLOTARE LA PRIMA ETAPĂ

Vera MATVEEVICI, Maria GONŢA, Larisa MOCANU, Veronica PORUBIN Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN Studia Universitas Moldaviae

Rezumat

A fost studiat procesul de electroflotare a poluanților din sisteme model ce au în compoziția lor substanțe auxiliare textile și coloranți, dar care diferă prin natura lor. 

În rezultatul cercetărilor ştiinţifice s-a constatat că efectul înlăturării amestecului de coloranţi şi substanţe auxiliare din sistemele studiate depinde de dimensiunile şi sarcina particulelor de coloranţi care, la rândul lor, sunt dispersate şi stabilizate de substanţele auxiliare textile. Astfel, s-a stabilit că efectul de înlăturare a amestecului de colorant roșu direct RD cu substanţele auxiliare este mai mare decât efectul de înlăturare a amestecului de colorant portocaliu activ PA în prezența acelorași substanţe auxiliare (95,0-99,0% și, respectiv, de 74,0-82,0%). Ca urmare, sistemele care conţin colorant roșu direct RD şi substanţe auxiliare se pot epura prin combinarea proceselor de electroflotare şi adsorbţie pe cărbune activ, iar soluţiile care conţin colorant portocaliu activ PA şi substanţe auxiliare se pot epura prin combinarea metodelor de electroflotare, oxidare catalitică şi adsorbţie pe cărbune activ. 

Cuvinte-cheie: electroflotare, colorant portocaliu activ, colorant roșu direct, oxid de propilenă, acid 2,2- dihidroximetil propionic și dietilenglicol, consum chimic de oxigen, sisteme model. 

Biografie autor

USM ADMIN, Studia Universitas Moldaviae

Web programator

Publicat

2018-05-01

Număr

Secțiune

Articole