SINELE CREATIV, EFECTE ASUPRA ANXIETĂȚII FAȚĂ DE TESTARE ȘI IMPLICIT A MOTIVAȚIEI ÎNVĂȚĂRII LA ELEVII ADOLESCENȚI

Mirela PANDELICA, Otilia DANDARA, Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Prezentul studiu analizează nevoia dezvoltării de programe psihoeducaționale în contextul scăderii motivației pentru studiu, constatându-se nevoia dezvoltării sau mai bine spus valorificării creativității adolescentului, studiile evidențiind relatia dintre creativitate și modul de gândire, în sensul că elevul care deține un nivel crescut al autoeficacității creative este mai determinat să acționeze. De asemenea, acest fapt îl putem considera și un factor facilitator al acțiunii în momen- tul testării, anxietatea față de teste reprezentând de asemenea o problemă reală în rândul elevilor adolescenți.

Învățarea reprezintă o nevoie innăscută a omului în general, iar programele psihopedagogice și psihoeducaționale bazate pe tehnici expresiv-creative pot detensiona elevul adolescent și îl pot ajuta să se conecteze cu Sinele, astfel încât să decopere această nevoie - învățarea. De asemenea, dezvoltarea creativității și implicit a autoeficacității crea- tive îl pot motiva să acționeze, descoperind noi modalități de acțiune în momentul instalării anxietății față de testare.

Cuvinte-cheie: sine creativ, program educațional, anxietate față de teste , autoeficacitate creativă, motivație pentru studiu.

DOI:  https://doi.org/10.59295/sum9(169)2024_02

Publicat

2024-01-13

Număr

Secțiune

Статьи