COMPETENȚELE ȘI PERSONALITATEA MANAGERULUI ETIC

Viorica MELECA, Maia ȘEVCIUC, Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

În acest articol vom prezenta etica managerială care are rolul de a dezvolta competența etică a individului, ceea ce implică capacitatea de a înțelege un argument etic prin identificarea argumentelor factuale și normative, precum și de a identifica implicațiile etice ale unei anumite situații și de a propune soluții practice pentru problemele relevante din punct de vedere etic, conform principiilor morale. În acest articol, se dezvăluie succint competențele specifice eticii manageriale, cum ar fi competența etico-gnosiologică, deontologică, competența de comunicare etică, culturală și etico-managerială. Aceste competențe îndrumă personalitatea managerului spre o integrare mai bună atât în societate, la locul de muncă, cât și în familie.

Însă comportamentul unui manager etic consecvent, care promovează libertatea, dezvoltarea și creșterea fiecărui angajat, respectă familiile angajaților, încurajează un echilibru între muncă și timpul de odihnă adecvat, protejează viața, siguranța și sănătatea angajaților și creează un mediu de lucru lipsit de discriminare. Managerul comunică deschis cu subordonații și cultivă o atitudine pozitivă față de ceilalți și realizările acestora. Toate aceste caracteristici sunt considerate a fi esențiale pentru a fi un lider etic consecvent.

Cuvinte-cheie: etică, morală, deontologie, comunicare, cultură, cultură organizaţională, simbol, statut, competență, conducere.

DOI: https://doi.org/10.59295/sum9(169)2024_12

Descărcări

Publicat

2024-01-13

Număr

Secțiune

Статьи