ALFABETIZAREA CULTURALĂ, PREMISĂ ÎN FORMAREA COMPETENȚEI INTERCULTURALE LA VIITOARELE CADRE DIDACTICE

Olga DICUSARĂ, Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Educația interculturală este un domeniu de cunoaștere multi- și interdisciplinar extrem de complex, care are ca priorități fundamentale modelarea personalității umane în sensul înțelegerii, acceptării și valorificării personale a diferențelor culturale, etnice, religioase sau rasiale. În cadrul actualului peisaj european de imigrare și schimbare continuă, fluiditatea și retorica construcției identității necesită o educație pentru cetățenie care să se poată adapta acestui proces dinamic.

Ne propunem să abordăm în acest articol alfabetizarea culturală care include un set de valori și dispoziții dezvol- tate prin dialog și argumentare constructivă cu oameni, care reprezintă diferite identități culturale; include un set de aptitudini esențiale ale unui cetățean al secolului al XXI-lea în orice parte a lumii de astăzi, fiind o premisă a dezvol- tării competenței interculturale la viitoarele cadre didactice.

Cuvinte-cheie: educație interculturală, alfabetizare culturală, dialog intercultural, competență interculturală, diversitate socială, cadre didactice, studenți.

DOI: https://doi.org/10.59295/sum9(169)2024_14

Descărcări

Publicat

2024-01-13

Număr

Secțiune

Статьи