DEZVOLTAREA INTERESULUI PENTRU ÎNVĂȚARE PRIN INTERDISCIPLINARITATE LA ELEVII CLASELOR PRIMARE

Alina Ionela AVRAM, Liceul Tehnologic ,,Dimitrie Leonida” Piatra Neamț, județul Neamț, Romania

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Din punct de vedere curricular, integrarea disciplinelor stabilește relații clare și corecte între cunoștințe, competențe, atitudini, valori, cunoștințe. Toate acestea aparțin disciplinelor școlare diferite. Abordarea interdis- ciplinară pune în valoare stimularea predării conținuturilor, ajută metodele și strategiile alese în rezolvarea de probleme și contribuie la formarea competențelor transversale, transdisciplinare, cheie și integrate. Prin inter- disciplinaritate, elevii își dezvoltă interesul pentru învățare, iar metodele activ-participative plasează pe copii în centrul activității de învățare.

Cel mai puternic argument care sprijină domeniul interdisciplinarității este dat de imaginea integrată a lucru- rilor și de faptul că, în același timp, sunt analizate separat. Prin interdisciplinaritate se formează corelații între diferite conținuturi și armonizează fragmente din cadrul diferitelor obiecte de studiu în rezolvarea de probleme. Interdisciplinaritatea se realizează, pe orizontală, între conținuturi și competențe ale disciplinei la același nivel de studiu și, de asemenea, pe verticală, între conținuturi și competențe de la diferite niveluri de studiu.

Cuvinte-cheie: interdisciplinaritate, interes cognitiv, interes pentru învățare, interes pentru cunoaștere, discipli- ne, metode și strategii, cunoștințe.

DOI: https://doi.org/10.59295/sum9(169)2024_26

Descărcări

Publicat

2024-01-13

Număr

Secțiune

Статьи