PARTENERIATUL PSIHOLOG ȘCOLAR-PĂRINTE ÎN DEZVOLTAREA LIMBAJULUI LA ȘCOLARII MICI
Cristina DOLINSCHI, Universitatea de Stat din Moldova
Rezumat
În societatea contemporană limbajul la școlarii mici este influențat de tendințele tehnologice și digitale, diversi- tatea culturală și comunicarea online. Înțelegerea specificului lingvistic-comunicațional în perioada școlarității mici este esențială în dezvoltarea limbajului, reprezentând o sursă de cunoaștere și ghidare pentru părinți. Totodată, părinții sunt factori primordiali în adaptarea la această realitate lingvistică variată și în continuă schimbare.
În articolul de față este reflectat specificul limbajului la școlarii mici și importanța dezvoltării acestui proces psihic în asigurarea unui echilibru armonios între funcțiile mentale, succesul școlar și comunicarea eficientă în mediul social al copilului. În acest sens, este necesară colaborarea dintre psihologul școlar și părinte care sunt actanți educaționali direct implicați în dezvoltarea armonioasă a elevului. În articol sunt trasate principalele aspecte legate de parteneria- tul părinte-psiholog școlar, fiind oferite recomandări și exemple de jocuri pentru părinți, menite să faciliteze comuni- carea dintre copil și părinte, și totodată să dezvolte limbajul copilului.
Cuvinte-cheie: școlarul mic, dezvoltarea limbajului, activitate de comunicare, psiholog școlar, părinte, vocabu- lar, parteneriat.