ГЛАВНЫЙ ФАКТОР, ОПРЕДЕЛЯЮЩИЙ СОДЕРЖАНИЕ БЕЛКА И ЕГО КАЧЕСТВО В ЗЕРНЕ ТВЕРДОЙ ПШЕНИЦЫ
Андрей БАБИЦКИЙ Ботанический сад, г. Тирасполь, Молдова
Rezumat
În articol este elucidată influenţa umidităţii şi a nutriţiei minerale asupra conţinutului de proteină în bobul soiului de grâu durum de primăvară Harkovskaia-46. S-a constatat că factorul determinant este nivelul de umiditate din sol, iar nutriţia minerală mai slab acţionează asupra cantităţii de proteine. Valoarea de alimentaţie a proteinei corelează negativ cu cantitatea ei în seminţele de grâu şi, de asemenea, depinde de nivelul umidităţii din sol. Concluzia este că factorul principal care controlează cantitatea de proteină şi valoarea ei nutritivă în bobul grâului durum în zona de creştere agrosilvică este nivelul umidităţii solului. Gliadins sunt proteine cvasistres şi sinteza lor excesivă este un răspuns ce indică la stresul de apă în ţesuturile plantelor.