IMUNOREACTIVITATEA ÎNCRUCIŞATĂ POTENŢIALĂ A GLOBULINELOR DE REZERVĂ DIN SEMINŢE

Ala CHERDIVARĂ Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN Studia Universitas Moldaviae

Rezumat

Globulinele de rezervă 7S şi 11S din seminţele de arahide şi de soia, ca ingrediente naturale ale alimentelor, pot determina dezvoltarea reacţiei alergice cauzate de formarea intensivă a imunoglobulinelor E (IgE) alergen specifice. Secvenţele de aminoacizi ale globulinelor de rezervă din seminţe sunt conservative; prin urmare, în secvenţele multora dintre ele există situsuri care sunt similare în structura primară a epitopilor IgE, ceea ce determină alergenicitatea globu-linelor 7S şi 11S din arahide şi soia. În prezentul studiu a fost efectuată o evaluare cantitativă a probabilităţii prezenţei epitopilor IgE, care determină imunoreactivitatea încrucişată stabilită a globulinelor de rezervă din arahide şi din soia în globulinele 7S şi 11S din seminţele altor plante. 

A fost efectuată o estimare cantitativă a probabilității prezenței epitopilor IgE ce determină imunoreactivitatea încrucișată stabilită a globulinelor de rezervă din arahide și soia în secvențele de aminoacizi ale globulinelor 7S și 11S din semințele altor plante. 

Cuvinte-cheie: globuline de rezervă din seminţe, alergeni, epitopi IgE, arahide, soia. 

Biografie autor

USM ADMIN, Studia Universitas Moldaviae

Web programator

Publicat

2017-12-01

Număr

Secțiune

Articole